Over BC Keep Fit

Historie van BC Keep Fit

De badmintonvereniging Keep Fit die in 1959 werd opgericht speelde gedurende de eerste 20 jaar van haar bestaan in de gymzaal van de voormalige jongensschool. Men had dus maar de beschikking over 1 baan, die bovendien op iedere vrijdagavond (ook toen al de speelavond) van belijning moest worden voorzien. Het leden aantal bedroeg dan ook maximaal 10. De activiteiten bestonden uit een onderlinge competitie, en een jaarlijkse uitwisseling met BC Schaesberg en vooral uit het gezamenlijk op stap gaan na zowat iedere speelavond.

In 1979 krijgt Gulpen eindelijk de beschikking over een sporthal en BC Keep Fit verhuist uiteraard hierheen. De vrijdag blijft de vaste speelavond en de club groeit naar 36 leden in 1984. Op dat ogenblik zijn nog uitsluitend mannen lid van onze vereniging. Inmiddels is er in Gulpen wel een vrouwen badmintonvereniging opgericht; namelijk Smash 80. Deze vereniging heeft haar speelavond op de dinsdag. In 1984 fuseren beide verenigingen en het leden aantal groeit in de daarop volgende jaren naar 70 leden. De vrouwen blijven wel nog heel lang voornamelijk op de dinsdag spelen (vanwege de gezelligheid) en de mannen voornamelijk op de vrijdag avond (vanwege de behoefte aan een fanatieke partij badminton).

Het tweedaagse internationale toernooi van Keep Fit wordt een van de hoogte punten van het jaar. De buitenlandse gasten bleven natuurlijk in Gulpen slapen en na een stevige avond stappen moest er s’morgens om 9.00 uur weer gespeeld worden (wat niet altijd evengoed lukte). Ook bezochten onze leden in deze periode regelmatig toernooien bij deze verenigingen in het buitenland. (Dus ook tot in de zeer kleine uurtjes stappen en dan weer de baan op).

Langzaam groeit de belangstelling voor een meer wedstrijdgerichte manier van badminton en wordt er uiteindelijk door 3 teams deelgenomen aan een recreatieve competitie in het district Maastricht. Eind 1992 besluit Keep Fit met een jeugdafdeling te starten (de statutaire minimum leeftijd was tot op dat ogenblik 16 jaar). In het eerste seizoen groeit de jeugdafdeling naar 16 leden en in de daarop volgende jaren geleidelijk naar gemiddeld ongeveer 50 leden. De jeugd besluit deel te nemen aan de district competitie van de NBB; gemiddeld nemen ieder jaar 4 jeugdteams deel aan deze competitie. Ook de senioren maken de overstap naar de NBB competitie. Aanvankelijk groeit door de start van de jeugdafdeling het leden aantal sterk maar na 1997 (107 leden) wordt Keep Fit geconfronteerd met een toenemend verloop. (Vooral bij de senioren). Het huidige bestuur heeft deze tendens echter weten om te draaien en na een fusie met de zondagochtend club de outsiders (in 2002), bereikt de club met het aantal van 130 leden zelfs een nieuw record.

Ook in competitief verband deed BC Keep Fit van zich spreken. Na de promotie in 2008, strijd het eerste team in 2009 in de 4e divisie van Nederland. De hoogste trede die het eerste team ooit heeft behaald in de 50 jarige historie van de club. Een ander heugelijk feit van 2009, BC Keep Fit Gulpen bestaat 50 jaar.