Over BC Keep Fit

Historie van BC Keep Fit

De badmintonvereniging Keep Fit die in 1959 werd opgericht speelde gedurende de eerste 20 jaar van haar bestaan in de gymzaal van de voormalige jongensschool. Men had dus maar de beschikking over 1 baan, die bovendien op iedere vrijdagavond (ook toen al de speelavond) van belijning moest worden voorzien. Het leden aantal bedroeg dan ook maximaal 10. De activiteiten bestonden uit een onderlinge competitie, en een jaarlijkse uitwisseling met BC Schaesberg en vooral uit het gezamenlijk op stap gaan na zowat iedere speelavond.

In 1979 krijgt Gulpen eindelijk de beschikking over een sporthal en BC Keep Fit verhuist uiteraard hierheen. De vrijdag blijft de vaste speelavond en de club groeit naar 36 leden in 1984. Op dat ogenblik zijn nog uitsluitend mannen lid van onze vereniging. Inmiddels is er in Gulpen wel een vrouwen badmintonvereniging opgericht; namelijk Smash 80. Deze vereniging heeft haar speelavond op de dinsdag. In 1984 fuseren beide verenigingen en het leden aantal groeit in de daarop volgende jaren naar 70 leden. De vrouwen blijven wel nog heel lang voornamelijk op de dinsdag spelen (vanwege de gezelligheid) en de mannen voornamelijk op de vrijdag avond (vanwege de behoefte aan een fanatieke partij badminton).

Het tweedaagse internationale toernooi van Keep Fit wordt een van de hoogte punten van het jaar. De buitenlandse gasten bleven natuurlijk in Gulpen slapen en na een stevige avond stappen moest er s ’morgens om 9.00 uur weer gespeeld worden (wat niet altijd evengoed lukte). Ook bezochten onze leden in deze periode regelmatig toernooien bij deze verenigingen in het buitenland. (Dus ook tot in de zeer kleine uurtjes stappen en dan weer de baan op).

Langzaam groeit de belangstelling voor een meer wedstrijdgerichte manier van badminton en wordt er uiteindelijk door 3 teams deelgenomen aan een recreatieve competitie in het district Maastricht. Eind 1992 besluit Keep Fit met een jeugdafdeling te starten (de statutaire minimum leeftijd was tot op dat ogenblik 16 jaar). In het eerste seizoen groeit de jeugdafdeling naar 16 leden en in de daarop volgende jaren geleidelijk naar gemiddeld ongeveer 50 leden. De jeugd besluit deel te nemen aan de district competitie van de NBB; gemiddeld nemen ieder jaar 4 jeugdteams deel aan deze competitie. Ook de senioren maken de overstap naar de NBB competitie. Aanvankelijk groeit door de start van de jeugdafdeling het leden aantal sterk maar na 1997 (107 leden) wordt Keep Fit geconfronteerd met een toenemend verloop. (Vooral bij de senioren). Het huidige bestuur heeft deze tendens echter weten om te draaien en na een fusie met de zondagochtend club de outsiders (in 2002), bereikt de club met het aantal van 130 leden zelfs een nieuw record. Dit aantal blijft die jaren redelijk stabiel. De club verkeert in een gezonde situatie wat resulteert in een stabiele recreatieve groep en een zeer aardige jeugdopleiding.

Ook in competitief verband deed BC Keep Fit een aantal jaren later van zich spreken. Na de promotie in seizoen 2007/2008 (geen kampioenschap), strijd het eerste team in seizoen 2008/2009 in de 4e divisie van Nederland. Voor het eerst neemt de club hiermee deel aan de landelijke bondscompetitie, tegelijk ook de hoogste trede die het eerste team ooit heeft behaald in de 50 jarige historie van de club.
Een ander heugelijk feit van 2009, BC Keep Fit Gulpen bestaat 50 jaar. In Mei van dat jaar wordt dit heugelijk feit gevierd met leden en oud-leden onder het genot van een hapje en drankje in Sporthal Gulpdal. Een geslaagd evenement met een weerzien van veel oude bekenden.

In de jaren na het 50-jarig jubileum de club een ledenaantal tussen de 110 en 120. Niet heel lang na de mooie promotie naar de 4e divisie weet het eerste team opnieuw succes te boeken. In het tweede jaar (seizoen 2009/2010) zijn ze ongenaakbaar en behalen zo het kampioenschap binnen én daarbij een promotie naar de 3e divisie, wederom een mijlpaal voor de club. In de jaren daaropvolgend blijft de club een stabiele middenmoter in de 3e divisie.

Rond 2014 is helaas een verval in ledenaantal zichtbaar. We zakken dat jaar naar een aantal van ongeveer 100 leden. De jeugdafdeling krimpt en ook het aantal recreatieve spelers wordt kleiner. Helaas zet deze trend zich de daaropvolgende jaren voort. In seizoen 2013-2014 zijn ook de tropenjaren van het 1e team voorbij, zij doen een stapje terug naar de 4e divisie, waar ze voorlopig actief blijven. In 2017 organiseert de club een reünie toernooi voor jong en oud. Een gezellig treffen met veel bekende gezichten. Een aantal oud-leden besluiten weer lid te worden.

2019 is voor BC Keep Fit weer een jaar met een gouden randje, het 60-jarig jubileum. Met een aantal van ongeveer 65 leden zijn we nog steeds een gezonde, stabiele vereniging. Ook dit jubileum wordt groots gevierd. De eerste avond staat in het teken van de jeugd met een gezellige spellenavond. Verder wordt er voor jong én oud een badminton clinic verzorgd door 2 topspelers. Natuurlijk mag ook bij dit jubileum de feestavond niet ontbreken. Bij De Imperator, onze huidige sponsor, wordt een gezellige feestavond gehouden waar leden en oud-leden elkaar treffen en een feestje vieren tot in de kleine uurtjes.